Eğitim Bilimleri Bölümü

Bölüm Başkanı:  :  Prof. Dr. İrfan ERDOĞAN
Bölüm Başkan Yardımcıları  :  Doç. Dr. S. Armağan KÖSEOĞLU
Yard. Doç. Dr. Çare Sertelin MERCAN

EĞİTİM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ Eğitim Bilimleri Bölümü’nün kuruluşu, 1933 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü bünyesinde açılan “Ruhiyat ve Terbiye” Kürsüsü ile 1936’da faaliyete başlayan Pedagoji Enstitüsü’ne dayanmaktadır. “Ruhiyat ve Terbiye Kürsüsü” ve “Pedagoji Enstitüsü” adıyla anılan bu dönemde İsmail Hakkı Baltacıoğlu, Mustafa Şekip Tunç, Wilhelm PETERS, Sadrettin Celal Antel, Refia Şemin gibi bilim insanları görev yapmışlardır. Türkiye’de eğitim alanında teorik ve uygulamalı olarak ilk öncü çalışmaları gerçekleştiren Pedagoji Enstitüsü, 1949 yılında Pedagoji Kürsüsü’ne dönüştürülerek Edebiyat Fakültesinin ana bölümlerinden biri haline geldi ve daha sonraki yıllarda da “Pedagoji Bölümü” olarak anılmaya başlandı. Pedagoji Bölümü, 1982 üniversite reformundan sonra da Eğitim Bilimleri Bölümü adını aldı. 1998 yılında da, İstanbul Üniversitesi bünyesinde kurulan Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi’ne bağlandı. Eğitim Bilimleri Bölümü, Edebiyat Fakültesi bünyesindeyken, Enstitü ve Kürsü adıyla anılan ve daha sonraki dönemlerde Pedagoji Bülteni, Tecrübî Pedagoji ve Çocuk Psikolojisi Bülteni, Eğitim Bilimleri adında dergiler çıkardı. Ayrıca bugün Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi bünyesinde hizmet veren Çocuklar Evi de Eğitim Bilimleri Bölümü tarafından kuruldu ve geliştirildi. Eğitim Bilimleri Bölümü, kuruluşundan itibaren İsmail Hakkı Baltacıoğlu, Sadrettin Celal Antel, Refia Şemin gibi öncü eğitimciler ve biliminsanlarının ardından bölüme uzun yıllar liderlik yapan Prof.Dr. Haluk Yavuzer’in 2007 yılında emekli olmasıyla birlikte Prof. Dr. İrfan Erdoğan’ın başkanlığında Türk Eğitim Sistemine, seçkin kadrosu ve dört farklı anabilim dalıyla eğitim bilimleri bütünlüğü içinde anlamlı katkılar sağlayarak faaliyetlerine devam etmektedir.

05 Temmuz 2012