Prof. Dr. İrfan BAŞKURT’un Yeni Eğitim-Öğretim Yılı Mesajı

Sevgili öğrencilerim,
Yeni bir öğretim yılına daha başlamanın heyecan ve sevinci içindeyiz.

Bu vesile ile 2015-2016 Akademik Yılının tüm öğrenci ve akademisyenlerimiz için sağlıklı, verimli ve hayırlı geçmesini diliyorum.

Bu yıl aramıza 700’ü aşkın yeni öğrenci arkadaşımız katıldı. Toplam 3350 öğrencisi bulunan fakültemiz, birbirinden seçkin akademisyen ve idari personeli ile güzel ülkemin güzel gençlerini günümüzün ihtiyaç ve taleplerini karşılayacak öğretmenlerini yetiştirmek üzere hazır konumdadır.

Araştırmayı, sorunların parçası değil çözeni olmayı, sosyal sorumluluğunun gereklerini yerine getirmeyi ve paydaşlarıyla iş birliği yapmayı ilke edinen fakültemiz, bu hedefleri gerçekleştirmenin gayreti içindedir. Bu amacın bir uzantısı olarak, uluslararası işbirliklerine ve sosyal projelerde görev almaya büyük önem veriyoruz. Günümüzde yükseköğretim, hareketlilikten, küreselleşmekten ve kültürlerarası ilişkilerden büyük ölçüde etkileniyor. Akademik tanınırlık, müfredat geliştirme üzerine yapılan ortak projeler, çalışma ve araştırmalar dünyadaki bütün üniversitelerin gündeminde yer almaktadır. Küreselleşmenin öneminin farkında olan Fakültemiz de konuyla ilgili araştırmalarını sürdürmekte ve vizyonunu “teori geliştirmek, bilim üretmek ve uygulamak, yerel ve evrensel değerlerle donanımlı öğretmenler yetiştirmek” olarak teyit etmektedir. Vizyonumuzun dokusunu ise teknoloji, açık fikirlilik, yerel ve evrensel değerler, toplumsal hassasiyet, girişimcilik ve yenilikçilik oluşturmaktadır.

Saygıdeğer öğrencilerim!
Fakültemizi tercih ederek hayatınız adına çok önemli bir adım attınız. Burada sizden bir tek isteğim var: Öğrenin. Öğrenmek için çok okuyun, araştırın, gezin, görün ve keşfedin. Mezun olduğunuzda kazanacağınız mesleğiniz, kariyeriniz, hayatınız ve yarın sizlere teslim edilecek olan çocuklar ve gençler adına öğrenmek için ne gerekiyorsa hep daha fazlasını öğrenin. Çünkü okumayan bilmez, bilmeyen bildiremez. O sebeple öğrenme adına sahip olduğunuz gençlik, sağlık, kuvvet, zaman ve boş vakit gibi bütün fırsatları sonuna kadar kullanın. Bunun için İstanbul başlı başına imkânlar ve fırsatlar hazinesidir. İstanbul, tarihi dokusu, müzeleri, kütüphaneleri, tiyatro ve sinemalarıyla, kongre ve konferans olanaklarıyla, eğitim ve öğretime dair STK’larıyla hiçbir şehrin sahip olmadığı imkânlara sahiptir. Sadece sokaklarında biraz farkında olarak dolaşmak, tarihi duvarları, binaları, her dönem ve kültürlere ait sanat eserleri ve mezarlıklarını gözlemlemek bile neredeyse bir fakülte bitirmeye eş değerdedir. Evet, İstanbul burada, siz İstanbul’dasınız. Bu imkan ve fırsatlardan faydalanmamanız halinde, ne yazık ki geleceğiniz ve mesleğiniz için size gerekecek olan temel bilgileri, bir daha yeterince edinme şansınız olamayacaktır.

Gençler,
Biliyorum, çok zorlu eğitim ve sınav süreçlerinden geçerek bu aşamaya geldiniz. Yoruldunuz ve belki de bıktınız. Büyük ihtimalle çocukluk ve gençliğinizi gereği gibi yaşayamadınız. Ama olsun. Sonuç itibarıyla size öğretmenlik gibi kutsal bir meslek kazandıracak bir fakülteye ulaşmış oldunuz. Bununla birlikte hedefimize ulaştık diye sakın gevşemeyin ve zafiyet göstermeyin. Sonra bütün gücünüzü kaybedersiniz. Bilin ki esas hayat ve yarışın ilk aşaması şimdi başlıyor. İkinci aşama ise mezun olduğunuzda başlayacak. Bu ikinci aşama için şimdi su akarken testinizi doldurun ki yarın içebilesiniz.

Burada her etnik köken, fikir, düşünce ve inançtan arkadaşlarınız olacak ve kuracağınız arkadaşlıklar belki de ömürlük olacak. Birbirinizi tanıyın, farkında olun ve hiç bir farklılık birbirinizle kuracağınız dostluk ve arkadaşlık köprüleri için engel teşkil etmesin; zira hepimiz insanız.

Büyük düşünün. Hayalleriniz ve hedefleriniz hep büyük olsun. Mutlaka bir yabancı dil öğrenin, biliyorsanız geliştirin. Her lisan bir insan demektir. Dünyayı, siyasi, sosyal bilimsel gelişmeleri takip etmek ancak dil bilmekle mümkündür. Sadece öğretmen olmayı hedeflemeyin. Yüksek Lisans ve Doktora yapmayı şimdiden planlayın. Mesela; neden bir bilim insanı veya bir üniversitede öğretim üyesi olmayasınız? Bunları gerçekleştirmek zor değildir. Sadece hedeflemek, ardından azim ve gayretle basamakları hiç arkaya bakmadan birer birer çıkmak gerek. Eğer bir gün geriye bakmanız gerekirse, o zaman, sadece kaç basamak çıktık diye bakabilirsiniz.

Biz bu anlamda fakülte olarak sizlere elimizden gelenin en iyisini vermeye çalışacağız. Her zaman ve her fırsatta bize ulaşabilirsiniz. Teknik ve fiziki alt yapı anlamında hiçbir eksiklik, kendinizi yetiştirmemeniz ve geliştirmemeniz için mazeret veya gerekçe olmamalıdır. Motivasyonunuzu hep canlı tutmalısınız. Daima ileri bakmalı ve hedefe doğru koşarak ilerlemelisiniz. Hatta koşarak ilerlemelisiniz. Zira birileri yürürken oturanlar ya da koşarken yürüyenler her zaman kaybetmeye mahkûmdurlar. Enerjinizi ve zamanınızı sürekli internet başında veya sosyal medyada israf ederek tüketmeyin. Sanal dünyanın sanal insanları olmayın. Hayatın gerçeklerini de mutlaka görün.

Bu vesile ile Fakültemizi tercih ederek aramıza yeni katılan öğrencilerimize, hayatlarını olumlu yönde etkileyeceğini bildiğimiz bu önemli tercihleri için teşekkür ediyor, yeni öğrencilerimiz ile birlikte diğer bütün öğrencilerimize sağlık, afiyet, huzur ve başarılarla dolu bir öğretim hayatı diliyorum.

Prof. Dr. İrfan BAŞKURT

18 Eylül 2015